Wednesday, December 6, 2017

Cârstel de câmp (Crex crex)

Cârstelul de câmp (Crex crex) este unul dintre cei mai comuni cârstei din România.
E întâlnit în aproape toate zonele deschise aflate la altitudini cuprinse între 0-1200 m.
Este o pasare omnivora, hrana sa constând în majoritate nevertebrate (coleoptererâme și moluște), dar poate fi alcătuită și din cereale și plante înrudite, trifoi și chiar fructe sau vertebrate mici.
Duce o viață ascunsă prin ierburi înalte, unde, și cuibărește. Aceasta pasare este protejata de lege.Expertii de la Bruxelles vor sa protejeze pasarile salbatice pe cale de disparitie si abia asteapta sa ne daruiasca pentru asta peste 140 de milioane de euro pe an.



Romanii nu se inghesuie insa sa ia banii: fie nu stiu cum sa obtina finantarea, fie nu vor sa renunte la cosit si ingrasaminte de dragul potarnichilor.
Crex Crex alias cristelul de camp este, in 2010, unul dintre “sponsorii” de nadejde ai fermierului. Romanii care au un hectar intr-o zona protejata din Maramures, Bucovina, Dobrogea sau Banat, unde cuibareste zburatoarea cu aripi ruginii, pot cere 209 euro de la Uniunea Europeana.
Amenintat de cosit si secerat, Crex Crex are nevoie de pasuni si lanurile de cereale bogate, pe care fermierii sa le ingrijeasca mereu cu ingrasamant natural, dar care sa nu contina prea mult azot.

No comments: